Onbekend nummer achterhalen

Het gebeurt nogal regelmatig dat je gebeld wordt door een onbekend nummer. Veel mensen vinden dit zeer onprettig. Je weet niet wie er belt en of je diegene wel wenst te spreken. Vaak zijn deze bellers ook nog eens zeer agressief en bellen vaak meerdere keren per uur. Ze bellen eigenlijk net zo lang totdat ze jou gesproken hebben. Als je wel opneemt en het blijft stil aan de lijn of er wordt direct opgehangen, kan dit als zeer bedreigend overkomen.

Stalker of commercieel bedrijf?

Er zijn meerdere redenen waarom iemand anoniem belt. Deze persoon wil in ieder geval niet herkend worden. Sommige mensen hebben hun telefoon zo ingesteld dat ze anoniem kunnen bellen, maar vaak zijn het commerciële bedrijven die bellen met een nummer dat afgeschermd is. Het kan ook zijn dat je lastig wordt gevallen door bijvoorbeeld een boze ex. In alle gevallen is het zeer onprettig wanneer je gebeld wordt door een onbekend nummer.

Waarom er anoniem gebeld wordt

Mensen bellen anoniem om de reden dat ze als beller niet herkend willen worden, om daarmee te voorkomen dat de gebelde persoon de telefoon niet aanneemt.  Je krijgt dan meestal de volgende melding op je telefoon: ‘anonieme beller’ of ‘onbekend nummer’. Deze bellers laten ook nooit een voicemail bericht achter. Zodoende is het bijna onmogelijk om te achterhalen wie het geweest is die jou gebeld heeft.

Privacy is een groot recht

Als je wilt weten wie het is die jou anoniem lastig valt, blijkt dit in de praktijk nogal lastig te achterhalen. Je kunt proberen om contact op te nemen met je telefoon provider, deze kan vaak heel gemakkelijk achterhalen wie jou gebeld heeft. Maar omdat er in Nederland heel streng wordt omgegaan met het recht op privacy, kunnen ze deze gegevens niet zomaar vertrekken.

Bijhouden van een logboek

Wanneer het uit de hand loopt en je op regelmatige basis wordt lastig gevallen is het zinvol om een logboek te maken, waarin je bijhoudt wanneer je gebeld wordt door het anonieme nummer. Je noteert de datum en het tijdstip en houdt dit een aantal dagen of weken nauwkeurig bij. Als je dit logboek vervolgens inlevert bij je provider kunnen zij nagaan of de oproepen van één en dezelfde persoon komt of van meerdere personen. Eventueel kunnen zij deze beller dan een waarschuwing geven en de beller desgewenst voor je blokkeren.

Wat je nog meer kunt doen

Wanneer je van mening bent dat het niet om een commercieel bedrijf gaat die jou continu probeert te bereiken, maar dat het iemand is die jou moedwillig lastigvalt, kun je hiervan aangifte doen bij de politie. Ook dan is het logboek erg belangrijk. Eventueel kan de politie dan samen met je telefoon provider de ongewenste anonieme beller aanpakken.

Negeren is bewezen effectief

Iemand die jou probeert te bereiken door je op deze manier lastig te vallen, kun je ook heel gemakkelijk negeren. Dit is bewezen effectief omdat de beller zo geen grip op je kan krijgen. Wanneer je gebeld wordt door een anonieme beller druk je de oprope gewoon weg of je neemt op en legt de telefoon naast je neer. Zo wordt de beller er vanzelf zat van.

Het bel-me-niet register

Het bel-me-niet register is in het leven geroepen om commerciële bedrijven een halt toe te roepen. Hoe vaak werd je in het verleden wel niet gebeld tijdens etenstijd door een hardnekkige verkoper diet je iets probeerde aan te smeren? Dat is nu verleden tijd. Door je telefoonnummer te registreren bij het bel-me-niet register mogen commerciële bedrijven jou niet meer benaderen. Zij moeten namelijk verplicht dit register raadplegen voordat ze gaan bellen.