Waarom word ik anoniem gebeld?

Waarom word ik anoniem gebeld?

Het kan wel eens voorkomen dat je (meerdere malen) wordt gebeld door iemand met een onbekend nummer. Voor veel mensen kan dit een onprettige ervaring zijn. Je weet niet wie jou probeert te bereiken en of je diegene wel wenst te spreken. Als je besluit om op te nemen om te kijken wie hierachter zit kan het voorkomen dat er rare geluiden te horen zijn, dat het stil blijft of dat er direct weer wordt opgehangen. Zo’n ervaring kan natuurlijk heel beangstigend en verontrustend overkomen.

 

Wie zit hierachter?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor iemand om anoniem te bellen. Sommige mensen hebben hun telefoon zo ingesteld dat ze standaard met een afgeschermd nummer bellen. Het zou dus gewoon een bekende kunnen zijn die jou wil spreken. Het zou ook om een callcenter van een commercieel bedrijf kunnen gaan. Deze bellen regelmatig met een afgeschermd nummer om te voorkomen dat je terugbelt. Je zou dan namelijk een collega aan de lijn kunnen krijgen die niet op de hoogte is van waarom je in eerste instantie bent gebeld. In het ergste geval zou het een stalker kunnen zijn zoals een boze ex of een onbekend persoon die je op deze manier telefonisch aan het lastigvallen is.

 

Wat kun je zelf doen?

In de praktijk blijkt het vaak lastig om de identiteit van de persoon die jou steeds belt te achterhalen. Je kunt in ieder geval contact opnemen met je telefoon provider. Zij kunnen in de meeste gevallen wel achterhalen wie jou gebeld heeft. Het probleem hiermee is alleen dat er in Nederland hele strenge regels gelden wat betreft privacy. Daarom kunnen telefoon providers deze gegevens vaak niet zomaar verstrekken. Wanneer je echt op regelmatige basis wordt lastig gevallen en het uit de hand begint te lopen is het zinvol om een logboek te maken waarin je bijhoudt wanneer je bent gebeld. Je noteert dan de datum en het tijdstip en houdt dit zo een aantal dagen of weken nauwkeurig bij. Als je dit logboek vervolgens inlevert bij je provider kunnen zij in ieder geval met je delen of de oproepen van één persoon afkomstig zijn of van meerdere personen. Ze kunnen de beller of bellers ook voor je blokkeren.

 

Ben je er zeker van dat het niet om een bekende of een commercieel bedrijf gaat die jou steeds probeert te bereiken, maar dat het echt iemand is die jou moedwillig lastigvalt? Dan raden we je aan om aangifte te doen bij de politie. Ook dan is een logboek heel belangrijk. De politie kan eventueel samen met je telefoon provider de identiteit van de stalker achterhalen zodat deze opgepakt kan worden.

 

Het bel-me-niet register

Het bel-me-niet register is in het leven geroepen om commerciële bedrijven een halt toe te roepen. In het verleden kwam het vaak voor dat er bijvoorbeeld rond etenstijd werd gebeld door bedrijven die de beller telefonisch van alles probeerden te verkopen (telemarketing). Door je telefoonnummer te registreren bij het bel-me-niet register mogen commerciële bedrijven jou niet meer benaderen. Zij moeten namelijk verplicht dit register raadplegen voordat ze naar potentiële klanten bellen.