De postcode is in de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot een onmisbaar gegeven waarmee we direct of indirect bijna dagelijks te maken hebben. Ze helpen ons niet alleen bij het identificeren van specifieke locaties, maar spelen ook een cruciale rol in tal van administratieve en logistieke processen. Of het nu gaat om het bezorgen van pakketten, het vinden van een nieuwe woning of het bepalen van de tarieven voor bepaalde diensten, postcodes worden voor talloze doeleinden gebruikt en zijn niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Om op onze site gebruik te maken van de online postcode tool vul je simpelweg de straatnaam + het huisnummer in en de plaatsnaam. Klik nu op de knop ‘Zoek postcode’ en de postcode die bij dit adres hoort zal verschijnen.

 

4000 postcode gebieden

De postcode is in 1977 ingevoerd in Nederland en bestaat uit een combinatie van vier cijfers en twee letters. De eerste vier cijfers geven de postcodegebieden aan. Elke combinatie van vier cijfers identificeert een bepaald deel van Nederland, zoals een stad, een wijk of een dorp. Hoe hoger het cijfer, hoe noordelijker de locatie over het algemeen is. De twee letters geven een specifieke locatie binnen het postcodegebied aan. Ze zijn bedoeld om een straat of een groep aangrenzende straten te identificeren. Tot 2005 werden de letters F, O, I, Q, U en Y niet gebruikt bij postcodes. In totaal zijn er meer dan 4000 postcodegebieden in Nederland en elk gebied heeft een unieke viercijferige code. Dit zorgt ervoor dat poststukken snel en efficiënt kunnen worden gesorteerd en bezorgd.

 

Andere zaken waarbij postcodes een belangrijke rol spelen zijn bijvoorbeeld navigatie en marktonderzoek. Bij navigatie, of je nu met de auto, fiets, of te voet onderweg bent, helpen postcodes met behulp van GPS-systemen en online kaarten om de snelste en meest nauwkeurige routes te berekenen. Wat betreft marktonderzoek geldt dat bedrijven en marketeers postcodes gebruiken om demografische gegevens te analyseren en doelgroepen te identificeren. Dit helpt hen bij het richten van marketingcampagnes en het begrijpen van consumentengedrag.

 

Hieronder vind je alle postcode reeksen en de gebieden die ze dekken:

 

Reeks Gebied
1000-1999 Groot gedeelte van Noord-Holland, deel van Flevoland en rond regio Hilversum
2000-2999 Regio Haarlem en een stuk van Zuid-Holland
3000-3999 Regio Rotterdam, Dordrecht, Utrecht, rond Amersfoort en een deel van Flevoland
4000-4999 Zeeland, deel van Noord-Brabant en rond Culemborg (Gelderland)
5000-5999 Deel van Noord-Brabant en het bovenste deel van Limburg
6000-6999 Groot deel van Limburg en rond Nijmegen en Arnhem
7000-7999 Deel Gelderland, groot deel van Overijssel en deel van Drenthe
8000-8999 Deel in Friesland, geheel Noordoostpolder, deel van Flevoland en rond Zwolle
9000-9999 Groningen en delen van Friesland en Drenthe

 

Online

Met de komst van het internet en meer geavanceerde technologieën hebben postcodes een nieuwe rol gekregen. Online winkelen, apps voor eten bezorgen en locatie gebaseerde diensten zijn allemaal afhankelijk van nauwkeurige postcodes om de juiste producten, informatie en diensten aan gebruikers te leveren. Dit heeft de vraag naar up-to-date postcodegegevens vergroot. Dit zijn de 10 meest gezochte postcodes in Nederland:

 

1095 LB (Amsterdam)

3524 LT (Utrecht)

4817 KH (Breda)

6924 BG (Loo)

7555 JT (Hengelo)

5382 JJ (Vinkel)

4206 ZM (Gorinchem)

5507 MV (Veldhoven)

7415 CL (Deventer)

8031 ZH (Zwolle)

 

Toekomstige ontwikkelingen

In onze huidige tijd waar ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen ontstaan er uitdagingen waarmee niet alleen Nederland, maar landen wereldwijd worden geconfronteerd met de manier waarop postcodesystemen worden beheerd. Eén van die uitdagingen is de constante verandering van de infrastructuur. Steden groeien en veranderen voortdurend, wat betekent dat postcodesystemen moeten worden bijgewerkt en aangepast aan de evoluerende infrastructuur. Daarnaast is er met de groei van de internationale handel en logistiek steeds meer behoefte aan meer samenwerking tussen landen om grensoverschrijdende postcodesystemen te harmoniseren. In de toekomst zullen postcodesystemen blijven evolueren om te voldoen aan de veranderende behoeften van onze steeds meer geglobaliseerde wereld.