Het gebruik van het telefoonboek (ook wel de Telefoongids genoemd) is de afgelopen jaren zo erg afgenomen dat er is besloten om met de productie te stoppen. In het jaar 2018 is er voor de laatste keer een nieuwe editie uitgebracht van de Telefoongids en de Gouden Gids. Na 137 jaar trouwe dienst is er dan eindelijk een einde gekomen aan deze informatievoorziening van telefoon- en adresgegevens in Nederland door middel van de iconische gids. Het telefoonboek is er sinds 1996 ook in een handige online versie, maar een beperkte groep ouderen gebruikt nog altijd de papieren variant. Zij worden nu door middel van een speciale cursus geholpen om ook de overstap naar online te maken.

 

Weggegooid na bezorging

Het eerste traditionele telefoonboek in ons land werd in 1881 uitgegeven. Hierin stonden 49 namen op alfabetische volgorde weergeven, gevolgd door het adres en het telefoonnummer. Later kwamen de Telefoongids & Gouden Gids die steeds in 45 edities werden uitgegeven voor verschillende regio’s. In het verleden werd de telefoongids regelmatig gratis op ieder adres bezorgd door de gemeente. Ook kon je zelf altijd gratis een exemplaar aanvragen na bijvoorbeeld een verhuizing. Tegenwoordig is dit laatste nog wel mogelijk, maar de telefoongids wordt in de meeste gemeenten niet meer automatisch bezorgd. Dit kost teveel papier, tijd en moeite nu de online versie door het grootste deel van de Nederlanders gebruikt wordt. De telefoonboeken werden de laatste jaren te vaak direct

 

Online telefoonboek

Het online telefoonboek is opgezet door het bedrijf DTG. Naast het leveren van online informatie over telefoon- en adresgegevens in Nederland is het bedrijf ook actief in het helpen van ondernemingen om deze makkelijker vindbaar te maken op het internet. Je kunt tegenwoordig zelf kiezen of je opgenomen wilt worden in het online telefoonboek of niet. Wanneer je een onderneming start kun je bij de Kamer van Koophandel aangeven of je het telefoonnummer van je onderneming vermeld wilt hebben in het online telefoonboek. Het officiële online telefoonboek van DTG werkt de gegevens van de Kamer van Koophandel voortdurend bij om het overzicht zo compleet mogelijk te houden.

 

Het is heel eenvoudig om online een telefoonnummer op te zoeken in het online telefoonboek. Dit doe je door naar de website: detelefoongids.nl te gaan. Hier zie je op de homepage direct twee invulblokken staan. Hier vul je een naam en een plaatsnaam in. Je kunt aangeven of je zoekt naar een persoon of een bedrijf. Vervolgens krijg je een overzicht van resultaten te zien.

 

Staat het nummer er niet tussen?

Als er geen telefoonnummer wordt gevonden op basis van de gegevens die je hebt ingevoerd op detelefoongids.nl betekent dit dat het nummer niet in het online telefoonboek staat. Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn. Zo kan het zijn dat de gegevens zeer recent zijn en daarom nog niet zijn opgenomen in het online telefoonboek. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na een verhuizing of vlak na de oprichting van een onderneming. Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat je de naam of de plaatsnaam verkeerd hebt gespeld. Als de gegevens nog niet in het online telefoonboek zijn opgenomen kun je proberen het telefoonnummer te achterhalen door te bellen naar het nummer 1850.

 

Mobiele telefoonnummers

Tegenwoordig bestaat er ook de mogelijkheid om mobiele nummers op te laten nemen in het online telefoonboek. Dit was in het begin niet het geval en daarom zijn mobiele telefoonnummers ook aanzienlijk minder vaak in het telefoonboek terug te vinden dan vaste telefoonnummers. Omdat er tegenwoordig steeds minder mensen zijn die een vaste telefoon hebben is besloten om ook 06-nummers toe te voegen aan de Telefoongids. Bij het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement kun je tegenwoordig aangeven of je in het online telefoonboek vermeld wilt worden of niet.