Internationale telefoonnummers

Internationale telefoonnummers

Als je vanuit Nederland naar het buitenland belt of andersom, dien je eerst het bijbehorende landnummer in te toetsen. Telefoonnummers waarin het landnummer is opgenomen noemen we internationale telefoonnummers. Het principe lijkt op het gebruik van netnummers die worden gedraaid bij het bellen naar personen binnen Nederland, maar uit een andere regio. Als je bijvoorbeeld vanuit Eindhoven naar Amsterdam belt, bel je naar een andere regio en dien je een ander netnummer te draaien. Dit geldt overigens alleen voor vaste nummers. Netnummers hoeven niet te worden gedraaid als er naar een 06-nummer wordt gebeld. Met landnummers ligt dit anders. Landnummers moeten altijd voor het telefoonnummer worden gedraaid als je naar het buitenland belt, zowel bij het bellen naar vaste als mobiele telefoonnummers. Internationale telefoonnummers uit Nederland beginnen met +31.

 

Landnummers per regio

Er zijn op de wereld diverse regio’s met een diversiteit aan landnummers te onderscheiden. Je hebt de regio’s: Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Oost-Europa & Rusland, Australië & Antarctica, Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië. Alle landen binnen deze regio’s hebben een eigen landnummer. Er zijn echter een tweetal uitzonderingen: de landen Canada (regio Noord-Amerika) en Kazachstan (regio Oost-Europa & Rusland) hebben geen eigen landnummer. Canada heeft hetzelfde landnummer als de Verenigde Staten (+1) en Kazachstan heeft hetzelfde landnummer als Rusland (+7). Bij internationale telefoonnummers uit deze landen is dus niet meteen duidelijk uit welk land de beller nou precies komt.

 

Meest gezochte landnummers

In Nederland wordt via het internet het meest gezocht naar de onderstaande landnummers. Zoals je ziet zijn onze buurlanden België en Duitsland het populairst. Dat is ook niet onlogisch, aangezien veel bedrijven handel drijven met deze landen. Regelmatig wordt er dus gebeld naar internationale telefoonnummers uit deze landen. Naast zakelijke redenen wordt er ook naar landnummers gezocht in de privésfeer, wanneer er bijvoorbeeld naar familie of vrienden in het buitenland wordt gebeld. Ook kan het voorkomen dat bij het boeken van een vakantie in het buitenland het gewenst is om nog even telefonisch contact te hebben. Naast de landen Duitsland, België, Engeland en Frankrijk wordt er ook vaak naar het landnummer van de Verenigde Staten gezocht. Zie hieronder de meeste populaire landnummers waarnaar gezocht wordt vanuit Nederland:

1.         Duitsland                    0049 (+49)
2.         België                          0032 (+32)
3.         Engeland                     0044 (+44)
4.         Frankrijk                        0033 (+33)
5.         Verenigde Staten       001 (+1)
6.         Italië                             0039 (+39)
7.         Oostenrijk                   0043 (+43)
8.         Spanje                          0034 (+34)
9.         Canada                        001 (+1)
10.       Nederland                  0031 (+31)

 

Gratis internationale telefoonnummers (UIFN)

Naast ‘gewone’ internationale telefoonnummers bestaan er ook gratis internationale telefoonnummers. Dit zijn de zogenaamde +800 of UIFN-nummers. Als bedrijf kan het heel handig zijn om bereikbaar te zijn op zo’n gratis internationaal telefoonnummer. Wanneer jouw bedrijf bijvoorbeeld werkzaam is in meerdere landen, dan kun je ervoor kiezen om een UIFN-nummer aan te vragen. Dit telefoonnummer mag je zelf samenstellen, mits het nummer nog niet eerder is gekozen. Je kunt het natuurlijk ook gewoon houden bij een landelijk, regionaal nummer. Zo’n nummer zorgt vaak wel voor vertrouwen bij klanten, maar voor de herkenbaarheid kun je beter kiezen voor een UIFN-nummer.

 

In je reclame-uitingen kun je een UIFN-nummer ook gemakkelijk communiceren. Het nadeel is wellicht dat je klanten denken dat je niet bereikbaar bent in hun eigen land, omdat niet iedereen bekend is met het internationale UIFN-nummer. Wanneer je hiervoor kiest is het dus ook van belang om duidelijk te maken dat het een internationaal telefoonnummer betreft en dat jouw bedrijf hier overal ter wereld op bereikbaar is. Een groot voordeel is natuurlijk dat je slechts één telefoonnummer nodig hebt om voor iedereen, zowel binnen als buiten de landsgrenzen bereikbaar te zijn.