Telefoonboek

Het telefoonboek is er tegenwoordig in een handige online versie, maar er zijn ook nog veel mensen die gebruik maken van de ‘ouderwetse’ papieren versie, ofwel de traditionele telefoongids. Het online zoeken van een telefoonnummer is voor velen aanzienlijk praktischer, maar het blijkt ook steeds vaker dat telefoonnummers helemaal niet meer te vinden zijn.

Traditionele telefoonboek

Het traditionele telefoonboek, of ook wel de telefoongids genoemd, wordt tegenwoordig aanzienlijk minder vaak gebruikt. In het verleden werd de telefoongids regelmatig gratis op ieder adres bezorgd door de gemeente. Daarnaast kon je er, bijvoorbeeld na een verhuizing, ook gratis eentje aanvragen. Tegenwoordig is dit laatste nog wel mogelijk, maar de traditionele telefoongids wordt in de meeste gemeenten niet meer automatisch bezorgd. Dit kost teveel papier, en teveel tijd en moeite, nu de online versie vaker gebruikt wordt. De laatste keren dat het telefoonboek werd bezorgd, werd deze te vaak direct weer weggegooid. Het eerste traditionele telefoonboek werd in ons land in 1881 uitgegeven. Hierin stonden namen van inwoners op alfabetische volgorde aangegeven, gevolgd door het adres en het telefoonnummer. De latere Telefoongids & Gouden Gids werd in 45 edities uitgegeven, één voor elk vastgesteld gebied.

Online telefoonboek

Het online telefoonboek wordt gerealiseerd door het bedrijf DTG, de onderneming die er ook wel bekend om staat dat deze bedrijven helpt om een goed vindbare website te realiseren. De onderneming is dan ook gespecialiseerd in zogenaamde vindbaarheid, en het online telefoonboek staat hier toch wel centraal in. Je hebt tegenwoordig zelf de keuze of je opgenomen wilt worden in het online telefoonboek of toch liever niet. Wanneer je een onderneming start, dan kan je bij de Kamer van Koophandel aangeven of je het telefoonnummer van je onderneming vermeld wilt hebben in het (online) telefoonboek. Het officiële online telefoonboek van DTG verzamelt dan ook voortdurend gegevens van de Kamer van Koophandel om het overzicht zo compleet mogelijk te houden.

Online een telefoonnummer zoeken

Het is heel eenvoudig om online een telefoonnummer op te zoeken in het online telefoonboek. Dit doe je op de website Detelefoongids.nl. Hier zie je direct twee invulblokken staan. Het is de bedoeling dat je hier een naam en een plaatsnaam invult. Vervolgens krijg je een overzicht van overeenkomsten te zien. Overigens kan je ook direct aangeven of je zoekt naar een persoon of naar een bedrijf.

Nummer staat niet in het telefoonboek

Als er geen telefoonnummer gevonden kan worden op basis van de gegevens die jij invoert op Detelefoongids.nl, dan betekent dit dat het nummer niet in het online telefoonboek staat. Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn. Zo kan het zijn dat de gegevens vrij nieuw zijn en daarom nog niet zijn opgenomen in het online telefoonboek. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na een verhuizing of vlak na oprichting van een onderneming. Het kan ook zijn dat u de naam of de plaatsnaam verkeerd heeft onthouden of verkeerd heet gespeld. Als de gegevens nog niet in het online telefoonboek zijn opgenomen, dan kan je in de meeste gevallen het telefoonnummer wel achterhalen door te bellen naar 1850.

Mobiele nummers in telefoonboek

Mobiele nummers zijn aanzienlijk minder vaak in het telefoonboek terug te vinden. Voorheen was dit helemaal niet het geval, maar tegenwoordig bestaat wel de mogelijkheid om je mobiele nummer op te laten nemen in het online telefoonboek. Er zijn immers steeds minder mensen die een vaste telefoonaansluiting hebben. Bij het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement kan je aangeven of je in het online telefoonboek vermeld wilt worden of niet. De kans dat een mobiel nummer niet is opgenomen in het online telefoonboek is dus tegenwoordig nog aanzienlijk groter dan dat een vast nummer niet terug te vinden is.