Internationale telefoonnummers

Als je vanuit Nederland naar het buitenland belt of vanuit het buitenland naar Nederland, dien je eerst het landnummer in te toetsen. Doe je dat niet, dan zul je niet degene kunnen spreken die je wilt spreken. Dit geldt in zekere zin ook voor wanneer je iemand in Nederland afkomstig uit een andere regio telefonisch wilt spreken. Als je vanuit Eindhoven naar Amsterdam belt, bel je naar een andere regio en dien je een ander netnummer te gebruiken. Het gaat hierbij overigens alleen om vaste nummers. Als het om 06-nummers gaat kun je iedereen binnen Nederland bereiken.

Landnummers per regio

Als we naar de wereld kijken zijn er diverse regio’s met een diversiteit aan landnummers te onderscheiden. Je hebt de regio’s Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Oost-Europa, Afrika, het Midden-Oosten, Azië, Australië en Antarctica. Alle landen binnen deze regio’s hebben een eigen landnummer. Er zijn wel een tweetal uitzonderingen, want de landen Canada (regio Noord-Amerika) en Kazachstan hebben geen eigen landnummer. Canada (+1) heeft hetzelfde landnummer als de Verenigde Staten en Kazachstan heeft hetzelfde landnummer als Rusland (+7).

Gewijzigde landnummers

Door bepaalde omstandigheden kunnen landcodes worden gewijzigd. Dit gebeurt overigens vrijwel zelden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de val van het IJzeren Gordijn begin jaren negentig van de vorige eeuw. Toen verviel de landcode van de DDR (Oost-Duitsland). Oost-Duitsland werd herenigd met West-Duitsland. De code 370 tot en met 379 werden toegekend aan landen zonder eigen landcode. Het ging hierbij onder meer om landen als Andorra en landen die zich na de val van het IJzeren Gordijn onafhankelijk verklaarden.

Meest gezochte landnummers

Op het internet zijn de onderstaande landnummers het meest gezocht. Zoals je ziet zijn onze buurlanden België en Duitsland het populairst. Dat is ook niet onlogisch, aangezien veel bedrijven handel drijven met deze landen. Regelmatig moeten er dus telefoontjes worden gepleegd naar landen als Duitsland, België, Engeland, Frankrijk, maar ook het landnummer van de Verenigde Staten wordt vaak gezocht. Niet alleen voor zakelijk gebruik zoeken mensen landnummers, maar ook voor bijvoorbeeld vakantie als het gaat om het contacteren van een camping of hotel.

1.         Duitsland                    0049 (+49)
2.         België                         0032 (+32)
3.         Engeland                    0044 (+44)
4.         Frankrijk                     0033 (+33)
5.         Verenigde Staten       001 (+1)
6.         Italië                           0039 (+39)
7.         Oostenrijk                   0043 (+43)     
8.         Spanje                         0034 (+34)
9.         Canada                       001 (+1)
10.       Nederland                  0031 (+31)

Internationaal telefoonnummer

Naast landelijke nummers, bestaan er ook internationale nummers. Als bedrijf is het handig om bereikbaar te zijn op een internationaal telefoonnummer. Als jouw bedrijf werkzaam is in meerdere landen en als er veel telefonisch contact is, dan kun je er voor kiezen om een internationaal telefoonnummer te nemen. Je kunt namelijk een 00800-UIFN-nummer aanvragen. Je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor een landelijk regionaal nummer. Een dergelijk nummer zorgt wel voor vertrouwen bij klanten, maar voor de herkenbaarheid kun je kiezen voor een 00800-UIFN-nummer.

In je reclame-uitingen kun je dit nummer ook gemakkelijk communiceren. Het nadeel is wellicht dat je klanten denken dat je niet bereikbaar bent in hun eigen land, omdat niet iedereen bekend is met het internationale 00800-UIFN-nummer. Wanneer je dus voor zo’n kiest is het ook belangrijk om te communiceren dat dit een internationaal nummer is en dat jouw bedrijf hier overal ter de wereld op bereikbaar is. Een groot voordeel is natuurlijk dat je slechts één telefoonnummer nodig hebt om voor iedereen buiten de landsgrenzen bereikbaar te zijn.